Till www.pkdata.se
PK Data

 

Lite om CAD

Vektor vs raster

Ett CAD-program använder vektorgrafik. För en linje sparas till exempel koordinaterna för start- och slutpunkten. Jämför man med ett rasterprogram (bildprogram) så sparas varje pixel (bildpunkt) längs hela linjen.

I ett CAD-program går det att zooma in (förstora bilden) hur mycket som helst. Förstorar man en rasterbild (till exempel en JPG-bild från en digitalkamera) kommer man till slut bara att se bildpunkterna.

Rita om

Ritar om aktuell bild. När man tar bort något i ett CAD-program kommer programmet att rita över det med bakgrundsfärgen. Det är fullt möjligt att det finns något objekt under linjen som nu inte syns på skärmen. Genom att välja rita om så kommer skärmen att ritas om och alla objekt att synas igen.

Använd Blad -> Rita om om det ser konstigt ut efter att du tagit bort något.

Varje klick räknas

Många kommandon består av flera saker som måste anges. Varje musklick räknas och i många fall kommer de att hoppa vidare till nästa del/fråga. Det är inte alltid möjligt att gå tillbaka utan blir det fel måste du börja om från början med kommandot.

Om du till exempel ska ange en punkt med vänster musknapp och råkar klicka på höger musknapp först så har programmet (nästan alltid) gått vidare till nästa steg och du måste börja om.

En god vana är att hålla utkik på kommandoraden längst ned för att se vad programmet väntar sig att du ska göra härnäst.

Övningsuppgifter

Hjälp -> Övningsmeny ger en övningsmeny Övn längst till höger.
Där finns enkla övningar som lär ut grunder för CAD-ritning. Övningarna lämpar sig väl för självstudier.

 
 

Saknar du någon information på den här sidan? Skicka gärna ett mail till support@pkdata.se.