Till www.pkdata.se
PK Data

 

Zooma - förstora

Att zooma och navigera i ritningen

I och med att CAD-programmet anger positionen för alla objekt med koordinater kan du förstora den bild du ser hur mycket som helst. Två linjer som normalt ser ut att sitta ihop kan i en förstorad bild visa sig ha ett glapp mellan sig. (Det är bland annat därför det är viktigt att använda punktlåsningar.)

De översta ikonerna i den högra ikonraden innehåller knappar för att förstora och förminska bildytan.

Förstora och förminska bilden (zooma in och ut). Klicka med vänster musknapp för att förminska (zooma ut) och höger musknapp för att förstora (zooma in).
Visa hela ritningen. Med vänster musknapp visar du hela ritningen, så att alla objekt syns.
Med höger musknapp får du en förvald bild som också täcker hela ritningen, men bilden är anpassad så att så lite kanter som möjligt visas kring ritramen.
Förstora så att ett fönster täcker hela ritytan. Efter att du klickat med vänster musknapp på ikonen får du ange en ruta (två punkter) som du vill se. Bilden förstoras så att hela den ruta du valt syns på skärmen.
Visa senaste bild. Med höger musknapp på samma ikon hoppar du tillbaka till föregående bild. Använd gärna om du förstorat ett fönster och vill tillbaka till föregående förstoring.

Du kan använda dessa ikoner när du vill. Det går bra att förstora en liten yta och till exempel börja rita en linje. Innan du sätter andra punkten kan du visa hela ritningen och förstora en annan del av ritningen där du avslutar linjen.

De flesta zoom-kommandon finns också i Blad-menyn:

Dessutom finns några andra möjligheter att navigera i ritningen:

Mittenknappen - scrollhjulet

Zooma in och ut genom att rulla på scrollhjulet. Genom att trycka ner hjulet på musen (utan att rulla på det) kan du flytta runt i ritningen.

Rullningslister

Det finns ytterligare ett sätt att flytta sig i ritningen. Genom att klicka på hammarikonen kan du aktivera rullningslister (scroll bars).

FastELEasyEL

Se till att det sitter en bock före Scroll bars. Då finns det rullningslister runt ritytan som gör att du kan flytta bilden i sidled med bibehållen förstoring. Denna funktion är bra för installationsel, men används inte lika ofta för kretsschema och pneumatik.

För att få större ikoner klicka i Use 24x24 icons.

Som synes finns det många olika sätt att navigera i ritningen. Vilken metod du väljer beror på vad du trivs med.

 
 

Saknar du någon information på den här sidan? Skicka gärna ett mail till support@pkdata.se.