PK Data

Logotyper

Logotyp i en ny ritning

När du skapar en ny ritning kan du välja att använda en befintlig logotyp eller skapa en ny med enbart text.

Välj Arkiv -> Ny ritning och klicka på Byt logo.

Ett snabbt och enkelt sätt att göra sin egen ritram är att lägga in företagsnamnet och kontaktuppgifter i logotyp-rutan. Du kan ha 2-3 rader text och välja typsnitt.

Du kan också sätta in en logotyp du skapat själv genom att välja Byt till färdig logotyp.

De egna symboler som är märkta som logotyper kommer att finnas i denna lista. Du väljer den du vill ha och hur den ska placeras i rutan.

Knappen Importera bild ger dig möjlighet att välja en bild att använda som logotyp. Bilden läggs automatiskt till som en logotyp i Egna-menyn.

Skapa en logotyp

Logotyper kan se ut på många sätt. Allt från enkla texter till komplicerade bilder.

Om du har ritat en logotyp och vill spara den så välj Egna -> Skapa (spara) ny symbol... Ge den ett namn och bocka för att symbolen är en logotyp. Klicka på OK. Välj allt du vill ska ingå i logotypen. (Notera att en bitmap-bild väljs genom sin ram även om ramen inte är synlig.) Programmet frågar sedan efter handtag för symbolen, klicka bara i närheten.

Om du vill använda en bild som logotyp kan du gå till menyn Egna -> Skapa (spara) ny symbol... och klicka på Importera bild som logo. Bilden finns nu som en logotyp i Egna-menyn och du kan välja den där. I dialogrutan som kommer upp kan du välja hur du vill att den ska placeras i rutan i ritramen.

Ändra en logotyp

För att ändra på en logotyp kan du starta designmode, hämta logotypen från Egna-menyn, göra dina ändringar (exempelvis lägga till text till en bild) och sedan spara den färdiga logotypen.

Välj Inställning -> Designmode (eller skriv DM på kommandoraden och tryck sedan Enter). Att designmode är aktivt kan du se genom att det finns en extra meny längst till höger i menyraden, DM. Gå till menyn Egna och välj ur listan den logotyp du vill ändra på. Nu kan du göra dina ändringar av logotypen och sedan spara den och stänga av designmode på samma sätt som du aktiverade det. Observera att om du inte vill spara över den gamla logotypen måste du spara den med Arkiv -> Spara som... och döpa om den.

Sätta in logotyp ur Egna-menyn

När du väljer en logotyp ur Egna-menyn kommer en dialogruta upp i stället för den vanliga insättningen av symboler.

Placering

Logotypen kommer att placeras i en ruta i ritningsramen. Om logotypen inte täcker hela rutan kan du välja hur den ska placeras. I sidled kan den placeras i vänsterkant, mitten eller högerkant. På samma sätt kan den i höjdled placeras i överkant, mitten eller underkant.

Storlek

Storleken anger hur stor del av rutan som logotypen ska ta upp. Logotypen kommer inte att täcka större andel av rutan än detta procentvärde i höjdled eller sidled.

Ruta

Det finns två sätt att välja i vilken ruta logotypen ska placeras.

  • I en ruta på ritramen
  • Ange position med ett fönster

Om du väljer i en ruta på ritramen så måste rutan avgränsas med linjer som alla har samma färg. Färgen ställer du in genom att klicka på färgrutan. Du behöver sedan bara ange vilken ruta genom att klicka i den rutan.

Om du anger position med ett fönster får du ange två punkter som utgör ett fönster. Eftersom kommandot tar bort gamla logotyper måste du vara noga med att fönstret inte innehåller någon del som ska vara kvar. Det kan vara bra att zooma in med fönster så att det är lättare att välja rutan. Ibland kan det vara bra att avaktivera Snap-funktionen för att kunna ge en bättre position.

Ta bort gamla logotyper

Gamla logotyper inom den ruta som har valts ut tas automatiskt bort och sedan placeras den nya i rutan.

Saknar du någon information på den här sidan? Skicka gärna ett mejl till support@pkdata.se.