PK Data

Licensvillkor

Senast uppdaterade 2023-10-04

PK Data AB upplåter till kunden en världsomfattande, icke exklusiv och icke överlåtelsebar licens att använda mjukvaran EasyEL eller mjukvaran FastEL (båda nedan kallade ”programvaran”) inom ramen för sin verksamhet under förutsättning att nedanstående villkor är uppfyllda.

Licensen innebär en rätt att ladda ned, installera och nyttja programvaran. Kunden har rätt att ta säkerhetskopior på programvaran för eget bruk, men har inte rätt att på annat sätt kopiera, vidarelicensiera eller sprida programvaran.

Programvaran får användas av företagets anställda samt av inhyrd personal, men får inte hyras (eller lånas) ut till andra företag.

Villkoren i licensavtalet gäller även alla kommande versioner av programvaran som släpps genom uppdateringar eller liknande förfarande.

Licensformer

Programvaran licensieras med olika licenser till EasyEL respektive FastEL. Licenserna finns med två olika löptider:

Friköpt licens med sista uppdateringsdag

Licensen är inte tidsbegränsad. Kunden har rätt att använda versioner som är publicerade senast på sista uppdateringsdag för respektive licens. Sista uppdateringsdag förlängs med separata beställningar.

För kunder med flera licenser åligger kunden att säkerställa att rätt version används för respektive licens i de fall där licenserna har olika sista uppdateringsdag. En kund som vill samla alla licenser på samma sista uppdateringsdag ska kontakta PK Data AB.

Abonnemang med månads- eller årsbetalning

Licensen är tidsbegränsad och gäller så länge abonnemanget är aktivt. Kunden har rätt att använda senaste version av programvaran. Abonnemanget förlängs automatiskt om det inte sagts upp. Ömsesidig uppsägningstid om tre månader gäller.

Licensnycklar

Grundprincipen är en programlicens per användare av programvaran. Det åligger kunden att inte missbruka antalet användare. Programvaran har två olika typer av licensnycklar:

Licenspool och flytande UUID-licenser

En webbaserad licenspool håller reda på antalet tillgängliga licenser. Programvaran får installeras på flera datorer men kan enbart startas om det finns lediga licenser. En licens anses aktiv på en dator från det att programvaran startas till dess att den stängs ned och sedan ytterligare en ”cool down” period.

Det åligger kunden att ha senaste version av programvaran installerad.

PK Data AB rekommenderar att varje användare har en unik licensnyckel (UUID-kod) för att underlätta felsökning och eventuell återkallelse av licensnycklar.

Personlig kod

Med personlig kod får endast en person nyttja programvaran. Hen har rätt att installera programvaran på de datorer där hen är ensam användare.

Kunden ansvarar för att en personlig kod enbart används av den person som den är registrerad på. Notera speciellt att en personlig kod inte ska användas av flera personer och att en ersatt eller återkallad personlig kod aldrig får användas. En kund som vill registrera om en licens till en annan person ska kontakta PK Data AB.

Överlåtelse

Om programvaran är licensierad med licenspool och flytande UUID-licenser krävs inget tillstånd för att byta ut användare så länge de är anställda eller inhyrda av företaget.

Om programvaran är licensierad med personlig kod kan licensen överlåtas till annan anställd om programvaran är uppdaterad till senaste version. Ny kod ska då begäras ut från PK Data AB. Den tidigare personliga koden återkallas och kunden ansvarar för att den raderas och aldrig används igen. Fortsatt användning av återkallad personlig kod är grund för återkallelse av licensen.

Överlåtelse av licens mellan företag kräver tillstånd från PK Data AB och att programvaran är uppdaterad till senaste version. Tillstånd för överlåtelse ges normalt bara vid uppköp av hela företaget eller om ett helt verksamhetsområde överlåts.

Återkallelse av licens

Licensen återkallas och uppsägning av detta avtal påbörjas omedelbart:

  • Vid missbruk av antalet användare i förhållande till antalet giltiga licenser inklusive missbruk av personliga koder eller andra sätt att kringgå licensreglerna.
  • Vid dekompilering, dekonstruktion, disassemblering eller annan otillbörlig undersökning eller modifiering av mjukvaran som ingår i programvaran.
  • Om kunden försätts i konkurs eller om kunden inte avlägger full betalning för licens eller uppdateringar.
  • Om en nyare version av programvaran används än vad sista uppdateringsdag anger.
  • Om kunden väsentligt bryter mot intentionen i licensavtalet.

Vid avslutande av licensavtalet eller återkallelse av licens ansvarar kunden för att omedelbart avinstallera programvaran från samtliga datorer samt radera alla installationsfiler och licensnycklar. Kunden ska skriftligen intyga att så har skett och att inga kopior har behållits.

Rättigheter

Alla rättigheter som inte uttryckligen ges till kunden genom detta avtal behålls av PK Data AB och övriga ägare av immateriella rättigheter. Det inkluderar upphovsrätt. Speciellt ska noteras att Evolution Computing Inc. äger rättigheterna till CAD-programmen som PK Data AB licensierar vidare tillsammans med programvaran.

PK Data AB garanterar att alla rättigheter och licenser från 3:e part finns för att använda programvaran.

Kunden har rätt att distribuera ritningar skapade med symboler som ingår i programvaran. Kunden har dock ej rätt att utnyttja programvaran för att skapa renodlade symbolbibliotek.

Kunden innehar samtliga rättigheter till sina data. PK Data AB har dock rätt att använda kundens ritningar för felsökning och utveckling.

Garantier

PK Data AB ansvarar inte för programvarans kompatibilitet med kundens IT-miljö.

Ansvarsbegränsning

PK Data AB ansvarar endast för direkta skador upp till ett belopp om högst 50 procent av licensavgiften under nuvarande period. PK Data AB ska inte i något fall ansvara för indirekta skador eller skadestånds- eller vitesanspråk som tredje part har framställt till kunden med anledning av fel eller brister i programvaran.

Notera att kunden alltid har konstruktionsansvar och ansvarar alltid för att utskrifter och exporter av ritningar, scheman och dokumentation som skapas med programvaran är korrekta.

Tvist

Svensk lag ska tillämpas på detta avtal. Tvister med anledning av detta avtal ska hänskjutas till medling och/eller skiljeförfarande i enlighet med Västsvenska Handelskammarens Förtroenderåds regler om medling och skiljeförfarande.

Kontakt

Kontaktuppgifter

Licensgivare:PK Data AB
Organisationsnummer:556927-4334
Adress:Norra Kyrkovägen 7
458 70 Högsäter
Telefon:0528 – 419 15
Mejl:info@pkdata.se

Saknar du någon information på den här sidan? Skicka gärna ett mejl till support@pkdata.se.